INTRODUCERA GERBILER
UNDER UPPBYGGNAD! DEN MESTA INFORMATIONEN FINNS HÄR MEN MER KOMMER ATT LÄGGAS TILL, SAMT BILDER. VID OSÄKERHET, KONTAKTA MIG!
"Split cage" metoden eller "delad bur" metoden kallas den metoden man använder för att introducera främmande gerbiler för varandra. Gerbiler ska enligt lag ska bo i åtminstone par, om inte särskild anledning finns (exempelvis sjukdom, hög ålder) och då kan man använda denna metoden för att den ensamma gerbilen ska kunna få sällskap. Man använder även denna metoden vid ihopsättning utav avelspar. Eftersom gerbiler är väldigt revirhävdande och ogillar främmande gerbiler så behöver dem lära känna varandra utan att kunna skada varandra. Själva split cage metoden handlar om just detta, att de ska kunna lära känna varandra utan att kunna skada varandra. I en split cage sitter de på varsin halva av en bur som delats av på mitten med hjälp av nät och en träram.
Man kan dock inte introducera vilka gerbiler som helst för varandra. Där finns olika faktorer som spelar in för hur lätt/svårt det är, exempelvis ålder, kön, storlek och dominans.
Den lättaste ihopsättningen är mellan två eller flera icke könsmogna (under 8 veckor gamla) då de ännu inte är könsmogna, som oftast behöver man inte ens använda sig av split cage metoden i dessa fallen.
Unge + unge är alltså lätt.
Unge/ungar + vuxen är också ganska lätt. Observera att ungarna BÖR vara under 8v när man sätter ihop dem med en vuxen.
Vuxen hane + vuxen hane är svårare men kan gå med tålamod, tid och rätt matchning.
Vuxen hona + vuxen hona kan ibland vara ganska svårt och kräver ofta ett erfaret öga. Även här gäller tålamod, tid och rätt matchning. En brunstig hona kan vara tjurig, så ha koll på detta så man inte råkar introducera på den dagen en hona brunstar.
Vuxen hona + vuxen hane är ganska lätt, särskilt vid brunst. OBS! En hona eller hane ska inte sättas ihop annat än vid seriös avel, de kan få väldigt många kullar och för en hona som är för ung/för gammal kan det få förödande konsekvenser. I en del fall kan honorna fortfarande vara könsmogna vid 2-3 års ålder och de bör inte få kullar efter MAX 1 års ålder.
OBS! Vuxen/unge + två/fler vuxna är INTE rekommenderat! Könsmogna par/grupper är etablerade och alla främmande är ett hot, även en liten icke könsmogen unge. Risken finns till och med att paret/gruppen man har splittras vid försök. Risken för skador hos någon av gerbilerna är mycket hög vid en sådan här ihopsättning och ska aldrig göras.
Hur går det till då?
Som det nämdes tidigare så sitter gerbilerna alltså på varsin halva av en avdelad bur. Detta är ett sätt att låta dem vänja sig vid varandras doft i lugn och ro. Oftast tar en introduktion runt en vecka, men för somliga par kan det behövas längre tid. Ibland kan det ta 3-4 veckor eller mer, särskilt med könsmogna individer, men man får förvänta sig att vissa individer helt enkelt inte passar tillsammans och därför kanske inte går att sätta ihop i slutändan.
I buren ska det finnas cirka 5 centimeter spån och lite toapapper att boa med. Helst ska man ha en vattenflaska på vardera sida och sprida ut maten istället för att ha den i skål. Där får inte finnas hus, leksaker eller annat i buren som de kan hävda revir på. Split cage buren ska gärna inte vara för stor, en bur på exempelvis 60x40cm är perfekt för en introduktion.
Varför ska man inte ha hus/leksaker/stor bur? Jo därför att en stor poäng i det hela är att gerbilerna ska vilja interagera med varandra, annars lär de aldrig bli vänner. Samt då att de kan vilja hävda revir på sakerna i buren, lite toarullar är dock okej att lägga ner för tändernas skull. En för stor bur kan orsaka jagande och bråk vid själva ihopsläppet, därav att en mindre bur är rekommenderad till just detta. Jag rekommenderar t.ex. Ikeas 65 liters Samla till split cage metoden.
Gerbilerna ska som sagt sitta på vars en sida utav buren. Man byter plats på dem åtminstone 3 gånger om dagen, poängen är att de ska spendera varje natt på en ny sida. Med hjälp av detta så sprids dofterna av båda gerbilerna på vardera sida av buren, dofterna är alltså mycket viktiga för själva introduktionen. Bra tecken är till exempel om de putsar varandra, sover i varandras bon eller intill varandra vid avdelaren och om de inte markerar revir vid byte utav sida. I början av en introduktion finns det alltid en risk att gerbilerna gör utfall mot avdelaren, detta är något som brukar lugna sig inom ett dygn eller två.
När gerbilerna känns redo och det är dags att släppa ihop dem så finns det lite att förbereda med. Min checklista ser ut såhär:
- Ett par tjocka handskar
- Wellpapp, t.ex. toarullar eller dylikt som inte formar ett hus (pga revir)
- Toapapper och tidningspapper
- Hö eller halm
- Mat och lite snacks, t.ex Whimzees tuggpinnar
Kroppspåk man får hålla lite koll efter är ifall de reser ragg eller puffar upp sig så de ser större ut. När de reser ragg och liksom står i bananform mot den andra, när de står kind mot kind eller huvud mot mage så är det oftast inbjudan till bråk. Ibland kan de bara vilja bestämma rangordningen, så det gäller att försöka läsa av situationen också, om de skulle gå ifrån varandra när detta händer eller den ena putsar den andra så att den undergivna lägger sig och piper så är det positivt. Det är normalt om de jagar varandra lite men det får inte vara hetsigt.
De första 30 minuterna brukar jag sitta och ha koll ständigt så att det generellt verkar fungera, därefter fyller jag långsamt på med underhållning. Man vill inte att de ska bli så uttråkade att de börjar gå på varandra istället. Jag håller mig vid buren i 1-2 timmar och under denna tiden lägger jag då kontinuerligt ner mer och mer att göra beroende på hur bekväm situationen är för gerbilerna. När de har fungerat ihop i 1-2 timmar så brukar jag lämna dem men hålla mig nära ifall det skulle eskalera. Om de lägger sig för att sova tillsammans så har introduktionen i de allra flesta fallen lyckats!
Den första tiden lär gerbilerna vara mer stela mot varandra, detta kan pågå i allt från dagar till någon vecka tills de har stärkt sin relation. På grund av detta bör de få bo kvar i split cage buren i åtminstone några dagar, helst en vecka. Inredning och mer strö bör man helst inte börja introducera förrän efter några dagar och då bör man introducera en sak i taget varannan dag. Det bästa är att börja med ett sandbad. Under hela denna tiden behöver de sysselsättning också i form av t.ex. hö, papper, wellpapp med mera, men man ska som sagt vara försiktig med inredning eller att byta buren för snabbt då detta kan trigga igång revirbråk. Tänk också på att ihopsläppningen ska ske i split cage buren och inte på en neutral yta. Det förstör allt arbete man har gjort under split cage introduktionen och kan trigga bråk då de hamnar på en neutral yta som de kan vilja göra upp revir om. När det är dags att flytta ner i den ordinarie buren så bör därför introduktions-ströet hänga med, oavsett hur illa det luktar. Man ska heller inte byta ut ströet under själva introduktionen om det inte finns en väldigt särskild anledning.
Om gerbilerna mot förmodan skulle lyckas få in ett bett på varandra så att det blöder så är det tyvärr sällan man lyckas få ihop dem igen. Om de däremot inte bitit varandra men det varit för stelt för att fungera, så kan man sätta dem i split cage igen och försöka igen t.ex. en vecka efter.
Hur gör man avdelaren då?
Det är inte särskilt svårt att bygga en avdelare men det behövs göras på rätt sätt. Antingen kan man bygga avdelaren så att den är diagonalt eller mitten av långsidorna. Jag föredrar att ha mina split cage avdelare diagonalt.
Nätet bör ha maskor på max 1cm mellanrum och det ska vara gjort av stål och inte aluminium då de gnager sig genom det. Det ska heller inte vara för finmaskigt nät, gerbilerna behöver kunna nosa på varandra, putsa på varandra och "smaka" på varandra. För introduktion mellan könsmogna rekommenderar jag dubbel uppsättning av nät med lite mellanrum så att de inte kan skada varandra.
Jag bygger ihop mina avdelare genom att göra en träram av trälister där jag fäster nätet med en häftpistol. Med fördel bör där sitta trä på båda sidorna om nätet då det är vasst, alternativt att man böjer in nätet så att det trycks mot burväggen och inte utåt där gerbilerna når.
Man bör inte fästa nätet med bara silvertejp då gerbilerna lär gnaga sönder det och dessutom kan skada sig.
VIKTIGT! Se till så att där inte finns glipor varken i bottnen, toppen eller sidorna där gerbilerna kan ta sig förbi. De kommer till att klättra på nätet så det är viktigt att de inte kan ta sig över på toppen av avdelaren.
Det finns även en fågeltransportbur man kan använda från Trixie till split cage metoden, men den rekommenderas inte till långvariga introduktioner då de kommer till att gnaga sönder all plast på en vecka eller två (kanske snabbare än så).
Transportburen i fråga nedan. Man får ta bort pinnen invändigt.