SJUKDOMAR


Under konstruktion...


HÄLSOKONTROLL


Det är viktigt att kontrollera gerbilernas hälsa minst en gång i veckan. Dels så döljer dem eventuell sjukdom/sår med mera väldigt bra, men man märker också lättare om något är fel om man vet hur ens gerbiler ska se ut och kännas, exempelvis i hullet.

När man gör en hälsokontroll så kollar man detta:

  • Ögonen: Ögonen ska vara klara, öppna och glansiga. (Gerbilens nos och tårvätska är röd, kan se ut som blod).

  • Öron: Öronen ska vara rena och fina.

  • Tänder: Tänderna ska vara gula, lagom långa och hela, utan sprickor. Om tänderna har sprickor, verkar för långa eller är böjda bakåt i käken så bör man uppsöka veterinär då gerbilen oftast inte kan äta i dessa fallen. Vita tänder kan tyda på underliggande problem, eller brist på något, oftast närings/vitaminbrist.

  • Klor: Klorna ska vara lagom långa och hela. Om de börjar böja sig så att man ser att gerbilens gång börjar påverkas så ska de klippas.

  • Päls: Pälsen ska vara glansig och tät.

  • Hull: Man ska inte kunna känna ryggrad, revben, svanskotor, höfter eller skelettet i ansiktet tydligt. En gerbil med dåligt hull kan man oftast känna främst ryggraden och revbenen på, höfterna brukar också framträda tydligare. Om man väger sina gerbiler regelbundet så ser man också snabbt om något har förändrats.

  • Avföring: Avföringen ska vara fast och mörkare brun, vid diarré eller röd avföring så är det dags att rådfråga en kunnig veterinär. Vid röd avföring/blod i avföringen är det oftast bäst att åka in direkt till en veterinär med gerbilerna.

  • Beteende: En gerbil som tappar aptiten och blir mager, mest sitter still i en hörna hela dagarna, plötsligt blir aggressiv, är ovanligt stressad eller liknande har oftast ont/är sjuk. Här gäller det att snabbt ta sig in till en veterinär då gerbiler inte visar tydliga tecken förrän det är riktigt illa.


BETEENDEN


Några kroppsspråk/beteenden.

Gnider magen mot föremål: Detta är gerbilens sätt att markera revir, de har nämligen en doftkörtel på magen.

Ser ut att para sig med burkamraten: Detta är den dominanta gerbilens sätt att visa dominans.

"Pussar" varandra: Detta gör gerbilerna för att exempelvis hälsa på varandra, det händer ofta i samband med en Split Cage introduktion.

Boxas med varandra: Detta är oftast lek, yngre gerbiler kan boxas med varandra för att bestämma hierarki utan att skada varandra. När dem gör detta så står dem på bakbenen och puttar/boxar på varandra med frambenen.

Slickar på burens insida: Detta gör dem när de är törstiga, ibland når dem inte vattenflaskan eller så har dem täckt över sin vattenskål snabbt. Dubbelkolla så vattenflaskan ger vatten.

Ihoprullade i en boll: Slagsmål på liv och död, detta går oftast väldigt snabbt och man måste sära på gerbilerna så fort som möjligt. De kommer inte se skillnad på din hand och den andra gerbilen så om du har exempelvis en handduk nära så är det bra att avbryta bråket med den så man inte blir biten. I vissa fall är det bäst dock att själv bli biten för att snabbt få slut på bråket. I samband med detta kan dem också jaga hetsigt efter varandra.

Stampar med fötterna: Gerbiler brukar stampa vid fara eller om man skrämt dem, men de kan även göra det när dem är villiga för parning eller när de är exalterade.

Äter den avlidna burkamraten: Detta kan verka väldigt motbjudande, men det är gerbilernas sätt att dölja den döda gerbilens doft från rovdjur.

Svalöv, Skåne.
Alla rättigheter reserverade 2021
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång